Nestabilno vrijeme i naredne sedmice

Sve su prilike da ni prva dekada mjeseca ne donosi stabilizaciju vremena.

Toplo, ali i promjenljivo te nestabilno vrijeme očekivat je i naredne sedmice.

Naime na sjeverozapadu Evrope je stacionirana ova izražena anticiklona sa svojim grebenom koja se proteže preko centralnih do istočnih krajeva Evrope i pri tom i naši predjeli biva pod tim uticajem. Tokom srijede se očekuje da se Pirinejima približi ciklona sa Atlantika što možete vidjeti na sinoptičkoj karti.

Na našim geografskim prostorima, neće biti značajnih vremenskih fronti u prizemnom sloju atmosferi međutim po visini u atmosferi bi vladao vlažniji i nestabilniji zrak što će obilježavati i davati svoj pečat vremenu i narednih dana.

Slika: Sinoptička karta DWD za srijedu 07.06.

Već tokom ponedjeljka do Jadrana i naših predjela bi trebala doći vlažnija oblačna masa sa područja Sredozemlja što će uzrokovati prelazak kiše i lokalnih pljuskova od zapadnih prema sjevernim krajevima. Pljuskovi mogu biti praćeni i grmljavinom, a ponegdje moguće izraženiji. U tom prelasku očekuje se da bude i krajeva bez kiše kao za primjer dijelovi južnih i istočnih predjela BiH. One maksimalne temperature bi se penjale i do oko 26 ili 27°C koliko može dosegnuti na sjeveroistoku BiH te u kamenom zagrijanoj dolini Neretve.

Promjenljiv nestabilan tip vremena se očekuje da karakteriše vrijeme i u danima poslije pogotovo sredinom sedmice. Dakle očekivat je povremenu kišu i mjestimične lokalne pljuskove, naravno ne čitavo vrijeme po danu a uz kišu očekivat je i pojavu grmljavinskih procesa. Vanjske aktivnosti kao i radove na poljoprivrednim dobrima bi tako valjalo uskladiti vremenskih prilikama. Poljoprivrednici bi pri tome trebali iskoristiti suhe dijelove dana.

Vrijeme će biti toplo do vrlo toplo, međutim sredinom sedmice i ne baš previše, čak štaviše je izgledno i nešto malo hladnije u odnosu na prosječne maksimalne temperaturne vrijednosti za mjesec u kojem se nalazimo.

Slika: ENS ECMWF izlaz temperatura zraka na 850hPa i padavina u narednih 14 dana za regiju Tuzle

Trenutni trendovi za dalje što nam govori i gornji grafik za Tuzlu, daju signale porasta temperatura zraka pa i dijelom stabilizacije krajem iduće sedmice i početkom tamo naredne, ali su to opet dugoročnije projekcije vremena koje mogu biti više podložne promjeni.

Za kraj, ostaje i dalje napomena za lokalno izraženije pljuskove sa grmljavinom tokom sedmice te stoga pročistite odvodne kanale ukoliko niste i to ne smatrajte kao neko dramatično upozorenje već kao preventivnu neophodnu mjeru. Za te situacije svakako je najbolje da pratite dnevni razvoj događanja putem radarske meteorološke slike (https://meteo.hr/podaci.php?section=podaci_mjerenja&param=radari) ili na ( https://www.neverin.hr/radar/ ) a te meteorološke radarske informacije možete povremeno pronaći i u objavama moje fb stranice Meteorološki Centar Babić Meteo.

Tu sam svakako i ja na raspolaganju da mi se obratite privatnom porukom u situacijama kada objave nema na fb a zanima vas Vaše mjesto 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *