Stabilizacija vremena do sredine sedmice, potom oblačnije i izgledno kišovitije. Od 19.06. zatopljenje i veća stabilizacija vremenskih prilika?

Početak sedmice u BiH donosi još dosta oblačnije vrijeme ali uz postepeno smirivanje vremenskih prilika. Najprije još u noći sa nedjelje na ponedjeljak i do jutarnjih sati se očekuje mjestimična kiša i jači pljuskovi u Bosni. Tokom prijepodneva u ponedjeljak padavine slabe i prestaju na sjeveru Bosne te se premještaju na centralni pojas gdje ih još može biti ali i u tim krajevima poslijepodne slijedi smirivanje vremena. U Hercegovini tokom dana također očekivat pojavu pljuskova. Inače tokom dana i poslijepodneva u Bosni slijedi i smanjenje naoblake te je očekivat i sunčane intervale ponajviše u dijelu sjevernih, zapadnih pa i južnih krajeva. U Bosni maksimalne dnevne do oko 24 i to se misli na sjeveru, a na jugu i do oko 26°C.

Utorak donosi više sunčanijeg i stabilnijeg vremena te uglavnom suho i bez padavina. Jutro svježe i prohladno pogotovo u centralnom planinskom pojasu te je tamo očekivat i jednoznamenkaste jutarnje vrijednosti ispod 10°C. Tokom dana toplije, u Bosni do oko 24 25 °C, na jugu i do oko 29°C.

Srijeda tokom dana donosi lagano pogoršanje vremenskih prilika usljed priliva vlažnog zraka sa područja Sredozemlja gdje će se izgraditi ciklona koja će se premještati prema regiji Jadranskog mora. Stoga već tokom srijeda u centralnom pojasu Bosne očekivat je lokalne pljuskove, ali naravno ne svugdje.

To je uvod u oblačniji, ne tako topliji te vlažniji i kišovitiji nastavak sedmice. Barem po trenutnim izgledima glavninom tokom četvrtka i petka. Za idući vikend ovaj kišni prognozirani bilans ne izgledi tako izražen i značajan. Još je dalek interval tako da su promjene u tom pogledu moguće.

No ono što je važno da istaknem jeste da poslije 18. – 19.06 tj. od narednog vikenda pa nadalje je izgledno jačanje anticiklone po visini uz toplije strujanje i pri tome sa temperaturama primjerenijim mjesecu u kojem se nalazimo. Izgledi dakle upućuje na tada stabilnije, ljepše vrijeme i bez padavina. Ostaje još da vidimo rasplet situacije po pitanju toga.

Slika: Izgledi vremena za dalje – ECMWF ; Temperatura na 850hPa i ansambl izlaza za padavine za Sarajevo u narednih 14 dana

Slika: Mogući prodor toplijeg vazduha na startu treće dekade mjeseca ( ECMWF model )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *