CIKLONA PA OSVJEŽENJE. KRAJ VELIKIH JULSKIH VRUĆINA

Noć sa ponedjeljka na utorak će usljed vjetra južnih smjerova te i lokalno fenskog efekta biti dosta topla, odnosno i tropska sa minimalnim vrijednostima iznad 20°C. Utorak donosi promjenljivu naoblaku te i dalje vruće sa temperaturama i do oko 35-36°C. Biće i sunčanih intervala.

Dosta nestabilnije u Hrvatskoj i Sloveniji gdje može biti i lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom te olujnog nevremena sa jačim udarima vjetra, a u Bosni zona nestabilnosti sa pljuskovima i grmljavinom ponajprije izgledna u sjevernim odnosno sjeverozapadnim krajevima.

Sve to je posljedica dolaska vlažnijeg zraka usljed uticaja niskog polja pritiska i ciklona iz Sredozemlja odnosno Jadrana.

Približavanjem fronte srijeda i u Bosni donosi kišu, pljuskove te i grmljavinu uz prodor hladnijeg zraka i osvježenje sa 10-15°C nižom maksimalnom temperaturom u odnosu na utorak.

Potom slijedi smirivanje te dani u drugom dijelu sedmice donose i povoljnije, sunčanije vrijeme, naredni vikend tek nešto moguće nestabilniji.

Četvrtak jutro pogotovo svježe i prohladno pogotovo u centralnom planinskom pojasu Dinarida i sa očekivanim jednoznamenkastim vrijednostima.

Većih vrućina više se ne očekuje do kraja jula, uz ugodnije temperature noću i danju.

To je okvirni pregled vremena za 7 dana.

2 thoughts on “CIKLONA PA OSVJEŽENJE. KRAJ VELIKIH JULSKIH VRUĆINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *