Zanimljiva sinoptička situacija nad Evropom

Šta li to vidimo na današnjoj sinoptičkoj slici? Radi se o poznatom omega bloku.

Riječ je o blok području. Nalikuje grčkom slovu Ω.

Slika: Omega blok danas ( Izvor slike: SRF meteo )

Generalno, blokovi su područja visokog pritiska koja se drže poprilično stacionarna ili nepomična na nekom širem teritoriju.

Ako se vozimo cestom i naiđemo na znak stop, znači moramo tražiti drugi put ili čekati prolaz.

Upravo tako slično imamo i u atmosferskim kretanjima. Naime zbog pozicioniranja ovih blok područja visokog pritiska, dolazi do izmjene u režimu cirkulacije zračnih masa za razliku od uobičajenog kretanja vremenskih fronti zapad-istok. U takvim prilikama ti blokovi zaustavljaju prodor vazdušnih masa  tako da fronte ili ciklone moraju „naći zaobilaznicu“ ili se zadržavati duže vrijeme blizu granica blok područja dok se nešto ne promijeni. Ono što upravo može promijeniti tu situaciju jeste jačanje mlazne struje čije također slabljenje može doprijeniti baš nastajanju takvog jednog blok područja visokog pritiska.

U današnjem slučaju, imamo blok područje visokog pritiska ukliješteno između dva područja niskog pritiska odnosno između 2 ciklone.

Jedna ciklona u blizini Pirinejskog poluotoka i druga ciklona u blizini Grčke na jugu Balkana.

Ova u blizini Pirinejskog je već donijela veće količine kiše Španiji ( Valladolid 60.2 mm u 24h do jutros ).

Ova u Grčkoj se tek očekuje da sutra donose lokalno obilnije količine. Do četvrtka je izgledno lokalno preko 200 mm ili l/m2 padavina, što je zbilja velika padavinska epizoda nakon požara‼!

A ta ciklona u blizini Grčke u Jonskom moru je posljedica prodora visinske doline istočnije od BiH što je donijelo i pad pritiska u prizemnom sloju atmosfere. Zbog svega toga je došlo i do velikih razlika u pritisku te današnjeg vjetrovitog vremena na našim krajevima, pogotovo uz Jadran gdje je bio i olujan kao u Makarskoj sa udarom oko 68km/h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *