Impresivno! Rijedak fenomen polarne svjetlosti snimljen 25.09.2023. iznad Švicarske, Austrije i Njemačke

Prije 3 noći, u ponedjeljak 25.09. dijelovi Švicarske, Austrije, Njemačke su svjedočili za ova područja rijetkom impresivnom fenomenu polarne svjetlosti.

Slika: Polarna svjetlost iznad sjeveroistoka Švicarske ( foto-webcam.eu )

Rijetko se dešava da se polarna svjetlost vidi ovako udaljeno od polarnih krajeva.

O čemu se radi ? To je sada posljedica jače solarne aktivnosti i Sunčevog vjetra pri kojem se inače čestice kontinuirano odbacuju od Sunca u svim smjerovima. Pri dolasku do Zemljine magnetosfere brzine tih čestica mogu biti između 250 i 900 km/s. Gustina i brzina Sunčeva vjetra povećavaju se u vrijeme pojačane Sunčeve aktivnosti (prominencije; Sunčeve pjege). Kada čestice Sunčevog vjetra dođu do Zemljine magnetosfere, Zemljino magnetno polje odbacuje čestice prema polovima te se one sudaraju sa molekulama u Zemljinoj atmosferi. Pri sudaru se molekule pobuđuju i nastaje polarna svjetlost koja može imati različitu boju.

A otkud različite boje polarne svjetlosti? To je zbog različitih molekula plina. U atmosferi naime ponajviše i glavninom imamo sastojke azota i kisika. Kisik visoko u atmosferi emituje crvenu svjetlost a potom se te molekule kisika spuštaju u niže slojeve atmosfere i tada dolazi do susreta sa drugim česticama te svjetlost postaje zelene boje. Azot sa druge strane se pobuđuje na puno većoj visini u atmosferi ( oko 1000km), emituje ljubičastu svjetlost pri čemu je kod azota potreban dovoljno jak Sunčev vjetar da izazove pojavu.

Promatrana iz područja bližega Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina crvene boje. 

Slika: Polarna svjetlost iz Kitzbuhela Austrija ( foto-webcam.eu )

Slika: Polarna svjetlost zabilježena na web kameri na jugu Njemačke sa vrha Zugspitze ( foto-webcam.eu)

Slika: Polarna svjetlost iz Austrije, čak iz regiona blizu Lienza ( foto-webcam.eu)

4 thoughts on “Impresivno! Rijedak fenomen polarne svjetlosti snimljen 25.09.2023. iznad Švicarske, Austrije i Njemačke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *