Pred nama nova fronta u petak. Duboka ciklona i lokalno obilnija kiša. U Alpama i obilniji snijeg.

✅ Nakon predaha u srijedu i četvrtak, u petak očekujemo novu frontu i padavine u sklopu nove promjene vremena. Ova nova promjena sa zapada uz duboku ciklonu i izražen pad atmosferskog pritiska koji nam slijedi već sutra i prekosutra dio je jedne izražene visinske ciklone nad sjeverozapadom Evrope sa tamo očekivanim pritiskom na nivou mora i ispod 960hPa što se može vidjeti i na slici ispod koja prikazuje prognozirani atmosferski pritisak i geopotencijal na 500hPa tokom noći sa četvrtka na petak ( Meteorološka karta Neverin.hr )

Navedena visina ciklona na sjeverozapadu Evrope je posljedica ulaska jakog olujnog sistema odnosno uragana nad obale Francuske i dijelove Velike Britanije što će donijeti i orkanske udare vjetra moguće i preko 120-130km/h. Ta ciklona koja ide sa Atlantika će do kraja današnjeg dana ( srijede 01.11) dodatno ojačati uz produbljavanje i daljnji pad pritiska i približiti se prelazu La Manche i sutra nastaviti preko dijelova Velike Britanije ka Sjevernom moru. Upravo jedan krak tog jakog polja ciklona će se usmjeriti ka Alpama i našim krajevima u narednih 48h. Slika ispod odlično dočarava prognozirane udare vjetra tokom sljedeće noći.

✅ Treća slika prikazuje prognozu ukupne količine padavina do petka poslijepodne ( Karta weather.us)

Najveće i obilne količine kiše u sklopu nadolazeće promjene se očekuju na sjeverozapadu Slovenije gdje može pasti preko 100 litara kiše, moguće čak i preko 150 l/m2 padavina. Dosta padavina se očekuje i u Hrvatskoj, na širem području Rijeke i u njenom zaleđu. Glavnina promjene usljed duboke ciklone već dakle kreće sutra prema kraju dana i u noći na petak, a u BiH u toku petka sa očekivanim prelaskom kišne zone od zapada ka istoku BiH. U BiH najviše kiše se očekuje u jugozapadnim i zapadnim predjelima.

✅ Upozorenje na vjetar. Sutra se do kraja dana u BiH očekuje jačanje vjetra južnih smjerova, pogotovo tokom petka kada bi trebao biti i do jak, na udare moguće i olujan!!! Također doći će i do priliva toplijeg zraka u noći na petak što će kao uvod u promjenu ponegdje rezultirati i podizanjem temperature zraka prema jutru petka prije nego što dođe do njenog pada sa prelaskom fronte.

✅ Posljednja slika prikazuje prognozirane količine snijega do petka poslijepodne. Od sutra pa do petka poslijepodne u alpske zemlje stiže i snijeg, uz spuštanje snježne granice tokom petka lokalno do oko 1000-1200m, a u višim planinskim predjelima očekuju se obilne količine snijega lokalno i do oko pola metra snijega, moguće čak i više.

✅ U petak u drugom dijelu dana se očekuje razvedravanje i smirivanje vremena, što bi donijelo stabilnije vrijeme u subotu a krajem sedmice tj. u nedjelju moguća je nova promjena sa zapada usljed dolaska nove fronte a sve zbog jake ciklonalne aktivnosti Atlantika. Sve u svemu svjedočimo promjenljivom vremenu u prvim danima novembra mjeseca.

Pripremio: Haris Babić, meteorolog

6 thoughts on “Pred nama nova fronta u petak. Duboka ciklona i lokalno obilnija kiša. U Alpama i obilniji snijeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *