Analiza klimatološke jeseni. Sezonska najava za zimu.

Nakon završetka mjeseca novembra, red dolazi na analizu protekla 3 mjeseca tačnije analizu klimatološke jeseni. Ispod se nalazi grafik klimatološke analize jeseni za Doboj Istok Babiće. Možemo vidjeti kako je u pogledu temperatura zraka, ova jesen bila za oko 2,5°C toplija od višegodišnjeg prosjeka za Doboj u periodu 1990.-2020. ( RHMZRS podaci ). Isto tako desni krajnji stupac nam govori u prilog tome kako je ova jesen u pogledu padavina bila u okviru klimatološkog prosjeka 1990-2020., pri čemu je ove jeseni ukupno zabilježeno 241.80mm dok je prosjek 241mm. Sumirajući ovaj izvještaj, jesen za područje Doboj Istoka a na osnovu podataka meteorološke stanice u Babićima, je bila toplija od prosjeka i sa količinom padavina oko srednje prosječne količine padavina.

Slika 1: Klimatološka analiza jeseni za Doboj Istok – Babiće

Što se tiče narednog perioda, očekujemo stabilizaciju vremenskih prilika i od ove nedjelje danju dosta sunčanije i toplije vrijeme uz hladnija jutra. Takvo stanje bi se zadržalo barem do idućeg četvrtka tj. svakako do kraja ove druge decembra. Dalji razvoj meteoroloških dešavanja još nije jasan. Tokom iduće sedmice se već očekuje slabljenje izražene anticiklone koja će vladati narednih dana nad Evropom što bi otvorilo prostor upadu visinske doline ka nama u drugom dijelu iduće sedmice. Teško je još reći kako će se to reflektovati na nas. Zasad po pitanju toga još ćemo pričekati na prave zimske čari i snijeg.

Vezano za nastavak klimatološke zime, izašla je najnovija ECMWF prognoza za iduća 3 mjeseca, počev od 2024. Na osnovu njih zaključuje se kako bi ta 3 mjeseca mogla biti malo toplija od prosjeka. Što se tiče količine padavina nad našim krajevima se daje šansa za malo više padavina od prosjeka, međutim ne radi se o većem odstupanju količine padavina. Vrijedi svakako podsjetiti kako su ovo dugoročne prognoze i njihova pouzdanost je dosta manja, a pogotovo u kontekstu padavina zbog složenosti predviđanja tog meteorološkog parametra a pogotovo na ovako duže vremenske staze.

Slika 2: ECMWF – prognostička karta odstupanja temperatura zraka za prva 3 mjeseca 2024.

Slika 3: ECMWF – prognostička karta odstupanja količine padavina za prva 3 mjeseca 2024.

Što se tiče dugoročne prognoze snježnih padavina za ovu zimu, ECMWF model ( analiza Severe Weather Europe ) daje manje snježnih padavina u totalu nego je to uobičajeno na osnovu analize iz mjeseca novembra. Međutim drugi meteorološki model UKMO pod organizacijom Met Office iz Velike Britanije, ima drugačiji pogled po tom pitanju. Naime ovaj model za mjesec decembar daje također manje snježnih padavina nego inače, međutim drugi dio zime po ovom modelu bi donio značajnije poboljšanje po tom pitanju i sa više snježnih padavina nego je to uobičajeno. Karta tog UKMO modela za 2.mjesec 2024. se nalazi ispod koja je preuzeta sa stranice Severe Weather Europe ( www.severe-weather.eu )

Slika 4: UKMO britanski meteorološki model – prognostička analiza odstupanja snježnih padavina za 2.mjesec 2024.

Za kraj ove meteorološke dugoročne analize vrijedi napomenuti da meteorološke prognoze za duže vremenske relacije nisu toliko pouzdane kao prognoze za kraći period i mogućnosti ostvarenja rezultata dugoročnih prognoza su male do umjerene.

Faktori koji utiču na nepouzdanost ovih dugoročnih vrsta prognoza leže u sistemu atmosfere, okeana, tla, odnosno u procesima koji se dešavaju u čitavom Zemljinom sistemu.

Pri tome, ukoliko se prognostički scenariji ipak ostvare, to ne mora značiti da će zahvatiti čitavo navedeno područje. Tako ukoliko se u dugoročnoj prognozi prognozira toplije od prosjeka ili recimo zimi hladnije to se može reflektovati svakako u određenom geografskom području ali apsolutno ne znači da će tako biti i u čitavom regionu za kojeg se prognoza izdaje. Isti princip važi i za padavine, tako da ukoliko se daje manje snijega nego uobičajeno, to apsolutno ne znači da snijega neće biti niti da će se taj manjak snijega od prosjeka reflektovati u svim mjestima.

One thought on “Analiza klimatološke jeseni. Sezonska najava za zimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *