Najava sedmice pred nama. Donosimo i detaljnu dugoročnu meteorološku analizu!

Sedmica 29.01.-04.02. je otpočela sa jutrošnjim niskim temperaturama i mrazom. I idućih dana možemo očekivati hladna jutra sa slabim i umjerenim mrazom. Po kotlinama i uz riječne tokove očekivati i jutarnju maglu i nisku naoblaku koja ponegdje može se i duže zadržati. Do četvrtka suho vrijeme, sutra inače uglavnom dosta sunčano i vedro, a tokom dana i poslijepodne u srijedu preko Bosne i premještanje nešto više dnevne oblačnosti ali svakako i u srijedu sa sunčanim periodima.

Potom u četvrtak prema kraju dana veće povećanje oblačnosti sa sjeverozapada te onda u noći premještanje jedne ne tako izražene fronte preko nas što bi moglo donijeti prolazne padavine kiše i u planinskim predjelima susnježice i snijega. Usljed te fronte te zbog prodora hladnijeg zraka, petak bi donio nešto hladnije vrijeme za razliku od četvrtka, ali i dosta većinom suhog vremena.

A nakon toga bi za vikend uslijedio porast temperatura uz prodor toplijeg zraka te i dosta sunčanije vrijeme sa iznadprosječnim temperaturama zraka. I jutra bi svakako bila toplija ali i dani te bi za vikend mogli svjedočiti proljetnim temperaturama do čak lokalno oko 15 °C, moguće i par stepeni iznad toga. Vrijeme za vikend bi nam lahko moglo kazati kako je proljeće na pragu… Ispod je grafik ECMWF modela za naše Zavidoviće koji otkriva dugoročne izglede a svakako da se može uzeti okvirno i za druge bliže predjele u BiH.

Istina, izgledno je kako bi stabilno i toplije vrijeme se zadržalo barem po trenutnim izgledima do oko 08.02.

Međutim krajem prve i početkom druge dekade moguća je promjena meteorološke sinoptike. S tim u vezi postoji mogućnost trenda pada temperature zraka u tom periodu kao i svakako nestabilnije vrijeme uz moguće padavine.

Ispod je grafik ECMWF modela za dugoročne Euro-Atlantske režime cirkulacije za idućih više od mjesec dana. Boje koje su ispod prikazane govore o različitim režimima koji bi mogli vladati tokom narednog mjeseca. Najprije plava boja tokom prve dekade idućeg mjeseca govori kako se u tom periodu predviđa NAO+ režim tj. pozitivna sjevernoatlantska cirkulacija koja našim krajevima ne daje veliku nadu za zimskije scenarije i veće upade hladnog zraka pri čemu nad nama može vladati dosta stabilno pa i iznadprosječno toplo vrijeme što se i očekuje. S druge strane NAO+ režim daje da preko Atlantika vlažne zračne mase nađu put ka sjeverozapadu Evrope.

Međutim, kao što možete vidjeti tokom druge dekade bi primat mogla ako Bog da preuzeti roza boja koja označava Atlantski greben anticiklone, tj. takvu postavku gdje na Atlantiku imamo polje visokog zračnog pritiska što otvara prostor upadu hladnog zraka sa sjevera Evrope ka nama. Upravo takav režim je pogodan za zimske scenarije pa i snijeg kod nas u zavisnosti svakako od položaja i putanje vlažnog zraka i upada fronti ka našim predjelima.

Dakle u toku druge dekade idućeg mjeseca, rastu mogućnosti ako Bog da za povratak hladnijeg vremena, tj. zime i mogućeg snijega. Crvena boja do kraja mjeseca govori kako je moguć i blocking režim cirkulacije odnosno poznati skandinavski blok što isto također može biti povoljno za prodor hladnijeg zraka ka nama sa sjeveroistoka ili sjevera Evrope. Uz kombinaciju sa dovoljno vlažnim zrakom i pogotovo vlagom nad Jadranom i Sredozemljem moguće su i fronte odnosno i padavine te svakako sa dovoljno hladnim vremenom i mogući snijeg.

Uporedo sa režimima cirkulacije za dugoročne izglede možemo propratiti i sljedeće grafike indeksa arktičke oscilacije GEFS modela, odnosno njegovo predviđanje za naredni period.

Pogledajte na slici ispod prvi grafik odozgo, crvene krive linije na kraju desno koje predstavljaju prognostički trend za dalje, početkom idućeg mjeseca ( naznačen period i datum )

Ono što možemo vidjeti jeste da bi došlo početkom idućeg mjeseca došlo do pada indeksa i njegovog približavanja neutralnim vrijednostima oko 0.

Da laički razumnim jezikom objasnimo 🙂 Kada ovaj indeks ima pozitivne vrijednosti kao što trenutno ima, onda se arktičke zračne mase dosta dobro drže sjevernih krajeva tj. polarnog područja i manje su šanse za veću zimu i zimske scenarije kod nas. Onda kada indeks padne u negativne vrijednosti očekivati je lahko da ta tako reći “brana” gomile hladnog područja iz polarnih krajeva popusti i da dođe do spuštanja hladnog zraka ka našim srednjim geografskim širinama. Pad u negativne vrijednosti se dešava uporedo i sa slabljenjem zapadnih visinskih vjetrova što upravo u duelu omogućava slabljenje tog polarnog vrtloga i otvara put da se hladni zrak otvara i spušta niže od polarnih područja.

Da ovome dodamo i još nešto. Važno je u kontekstu dugoročnih izgleda.

Madden Julian tropska oscilacija koja je također jedan od važnih meteoroloških faktora u svijetu. Predstavlja širenje konvektivnog tropskog vlažnog kišnog sistema od zapadnih dijelova Indijskog okeana prema Indoneziji i Tihom okeanu. Pitala bi se većina, kako nešto što je tako daleko u istočnoj Aziji i u Tihom Okeanu ima ikakve veze sa vremenom kod nas? Fizikalni opis svakako stoji iza ovakve povezanosti, no o tome sada nećemo.

Ova oscilacija se inače trenutno nalazi u fazi 7 kao što slika iznad i pokazuje ( brojke su datumi hoda ove oscilacije, kreće od 20.12. , pa tačkama prolazi kroz faze, kroz prvi trenutni mjesec, obilazi fazni dijagram i dolazi do 29.02 i nastavlja dalje predviđanje crvena plava i roza boja). Po trenutnim izgledima i u narednom periodu bi se držala te faze koja je pogodna za zimskije scenarije kod nas kao i za prodor vlažnije zračne mase sa Atlantika ka Sredozemlju. Treba imati u obzir kašnjenje od 10-ak dana koje je potrebno da bi uticaj te faze se osjetio na vrijeme u Evropi. Tako da bi se posljedica te faze mogla osjetiti u dobrom dijelu tokom idućeg mjeseca, počev od kraja prve dekade ili više tokom druge dekade mjeseca što isto ide u prilog mogućem povratku zime i hladnijeg vremena pa i mogućeg snijega. O detaljima je svakako još teško govoriti, radi se samo o dugoročnim projekcijama, ali signali se svakako analiziraju i postoje.

Da sumiramo, zimu nikako ne otpisujmo iako će nam možda izgledati krajem ove sedmice kako proljeće dolazi.

4 thoughts on “Najava sedmice pred nama. Donosimo i detaljnu dugoročnu meteorološku analizu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *