Dosta topla subota na svjetski meteorološki dan, potom prolazna promjena i fronta. Detaljna meteorološka najava.

Nakon dva hladna jutra i sa mrazom, četvrtak nam donosi toplo vrijeme po danu, a pogotovo se toplo očekuje tokom subote koja je 23.03. zvanično svjetski meteorološki dan 😊

Tokom petka se nad područjem Atlantika očekuje da bude smještena izražena anticiklona tj. područje visokog atmosferskog pritiska ( oznaka 1 ). Sjevernije na Atlantiku, u prostoru između Islanda i Skandinavije se očekuje duboka ciklona ( oznaka 2 ) i dosta nizak atmosferski pritisak.

Tako se predviđa da razlika između ova 2 atmosferska sistema bude čak preko 60mb ili 60hPa ‼️

Nad našom zemljom, Bosnom i Hercegovinom, tokom petka se predviđa da bude smješteno polje nešto povišenog atmosferskog pritiska. Međutim po visini u atmosferi neće biti posve stabilno, te i usljed nešto nižeg geopotencijala, očekuje se prisustvo vlažnije zračne mase što će donijeti i umjerenu te i povećanu naoblaku a tek samo lokalno može pasti malo kiše ponajprije već u noći s četvrtka na petak u sjeverozapadnim predjelima BiH. Pri tome se očekuje da pristigne i nešto hladnije zračne mase što bi tokom petka donijelo i niže dnevne temperature u Bosni u odnosu na četvrtak. Ipak bit će ugodno toplo te se tako na sjeveru očekuje da dosegne do oko 18°C, a u Hercegovini i do oko 20-21°C.

Potom se već tokom subote očekuje da ciklona iz Atlantika ( oznaka 2 ) se premjesti u Sjeverno more čemu će pogodovati i ova anticiklona sa Atlantika ( oznaka 1 ), tako da se ciklona i vlažna zračna masa premješta u skladu sa istočnim tokom strujanja kod anticiklona. To implicira da će ciklona ( oznaka 2 ) širiti i premještati svoj uticaj ka Danskoj i Njemačkoj i dijelovima centralne Evrope što će usloviti formiranje frontalne zone. Ta fronta bi se tokom subote već približila Alpama donoseći padavine te i snijeg.

ECMWF prognostička karta atmosferskog pritiska i sinoptičke situacije nad Evropom za petak 22.3. u 17h ( Izvor: Windy.com, oznake: Meteorološki Centar Babić Meteo)

Za to vrijeme ispred te promjene, u našoj zemlji subota donosi iznadprosječno toplo vrijeme i toplije u odnosu na petak. Očekuju se svakako i sunčani intervali, ali bi u drugom dijelu dana i prema njegovom kraju trebalo doći već do povećanja naoblake kao u uvod u promjenu vremena.

Ali ipak subota bi donijela jako pogodno vrijeme za vanjske radove, pogotovo na poljoprivrednim površinama. Tokom subote se najtoplije očekuje u sjevernim predjelima BiH gdje bi se temperaturne vrijednosti popele i čak nekoliko podioka iznad 20°C. Dakle pravi proljetni dan, sada i klimatološki i astronomski.

Slika ispod prikazuje očekivano odstupanje temperatura zraka od višegodišnjeg prosjeka tokom subote što za sjeverne predjele Bosne je i preko 10°C u odnosu na prosjek 1979-2010‼️

ECMWF prognostička karta odstupanja temperatura zraka od prosjeka na 2m tokom subote ( Izvor wxcharts.com )

Međutim, pored suhog vremena očekivat je već i jačanje vjetra južnih smjerova tokom subote što je pored povećanja naoblake u drugom dijelu dana, još jedan signal nadolazeće promjene i fronte koja nam stiže iz smjera Alpa već u nedjelju ujutro i prijepodne.

Na slici ispod možemo vidjeti očekivanu brzinu udara vjetra tokom subote, glavninom u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima gdje se očekuje i pojačan na udare i jak vjetar.

ICON EU prognostička karta udara vjetra tokom subote poslijepodne ( Izvor: Neverin. hr )

Po trenutnom izračunu, u BiH glavnina ove prolazne promjene i fronte sa padavinama stiže već u noći sa subote na nedjelju prvenstveno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima i ona bi tokom nedjelje donosila još mjestimičnu kišu i pljuskove sa prelaskom oblačne zone preko naših krajeva. Pri tome će doći do prodora osjetno hladnijeg zraka uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove. Pogotovo bi se to osjetilo u sjevernim predjelima Bosne, gdje bi došlo do pada temperature i za oko 10°C‼️ Na slici ispod možemo vidjeti usporedbu temperatura zraka na 850hPa tokom subote i nedjelje.

ICON EU Usporedba temperatura zraka na 850hPa tokom subote i nedjelje ( Izvor: Neverin.hr)

Uz kombinaciju prodora hladnog zraka i priliva vlage i prelaska padavina, očekuje se i spuštanje snježne granice te pritom može pasti i nešto malo snijega ili susnježice glavninom u centralnom planinskom pojasu Dinarida preko 1000-1100 m.

Prethodno snijega te i snježnog pokrivača se očekuje da bude dakle i u Alpama Švicarske, Austrije, Italije Slovenije te moguće u Gorskom Kotaru u noći sa subote na nedjelju ‼️

Da se vratimo na BiH. Prema večeri nedjelje očekuje se razvedravanje sa sjeverozapada što bi se proširilo i tokom noći nedjelje te bi ta vedrina uzrokovala dodatno hlađenje atmosfere i pogotovo sloja uz samo tlo, što bi donijelo hladno jutro ponedjeljka i ponovo jutarnji mraz te stoga oprez po pitanju toga.

Po trenutnim meteorološkim projekcijama i izgledima od ponedjeljka, koji bi donio sunčanije vrijeme, nas već očekuje porast temperature zraka i priliv toplije zračne mase tokom sedmice. Međutim uz to postoje izgledi i za priliv vlažnije zračne mase ka našim krajevima sa Sredozemlja uz južna visinska strujanja, što bi moglo donositi promjenljiv tip vremena tokom sedmice te i moguću kišu i pljuskove u toku sedmice. No to svakako ne bi bilo čitavo vrijeme, tj. biće i dosta suhih perioda u toku sedmice i uz toplo vrijeme po danu, a pogotovo suho se čini pred sami kraj sedmice i za idući vikend odnosno sami kraj ovog mjeseca.

Ali izgledi za iduću sedmicu su još podložno promjeni s obzirom na složenost duže vremenske okvire prognostičkih analiza.

Pripremio: Haris Babić, meteorolog

One thought on “Dosta topla subota na svjetski meteorološki dan, potom prolazna promjena i fronta. Detaljna meteorološka najava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *