Meteorološka najava za 08.07.-15.07.2024. Šta nas čeka ove sedmice?

Nakon izražene promjene početkom prošle sedmice, imali smo stabilniju atmosferu, povoljnije uslove ugodne za kosidbu i vanjske radove. Došlo je i do priliva toplije zračne mase pa za vikend smo ponovo imali vruće vrijeme uz temperature zraka preko 30 stepeni Celzija u Mostaru čak do 36.2°C.

Ono što nam ova sedmica donosi jeste obilje vrućeg vremena, uz priliv tople i vruće zračne mese, pa bi u drugom dijelu sedmice imali i obilje vrlo vrućeg uz temperature zraka i preko 35°C, za vikend u sjevernim i južnim krajevima naše zemlje je izgledno i oko vrlo vrućih 40°C.

Očekuje nas dakle definitivno novi izraženi toplotni val‼

Sinoptička situacija ukazuje i da će nad nama ove sedmice ojačati greben anticiklone po visini u atmosferi uz povišenu vrijednost geopotencijala. Međutim uz prisutnost vlažnije zračne mase postojat će uslovi i za lokalne pljuskove i to već od danas. U većini krajeva bi bilo danju suho, ali postojat će dakle i mjesta gdje će uz razvoj oblaka biti i konvektivnog pljuskovitog tipa padavina.  

Također, upravo za ovaj period 08.-15.07. ECMWF meteorološki model daje i pozitivno odstupanje temperature zraka što dodatno ukazuje na ovaj novi val topline i vrućine. Sve u svemu, ova sedmica bez značajnije promjene vremena uz većinski suho ( bit će kao što rekoh i mjestimičnih lokalnih pljuskova, ne u svim mjestima ), i vruće do vrlo vruće vrijeme. To možemo naslutiti i na osnovu sljedećeg grafika za Tuzlu koji nam ugovori u prilog meteorološkim uslovima za naredni period.

2 thoughts on “Meteorološka najava za 08.07.-15.07.2024. Šta nas čeka ove sedmice?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *