Do polovine augusta bez veće promjene. Novi izražen val vrućina u najavi.

Sedmica pred nama donosi nam preovladavajuće stabilno te vruće vrijeme.

Međutim zbog određene destabilizacije, kao posljedica premještanje nestabilne vlažne jezgre vazduha sjeveroistočnije od nas oko Ukrajine i Rumunije, u noći sa ponedjeljka na utorak i do utorak ujutro u sjevernim predjelima Bosne očekujemo i prolazno nešto kiše i pljuskova.

To će svakako dobro doći da, iako u zbilja manjoj mjeri, koliko toliko nakvasi suho tlo.

Na karti ispod možemo vidjeti oblačnost i padavine ( zelenom bojom ) u utorak ujutro prema ECMWF Swiss HD 4×4 modelu.

Uz priliv nešto vlažnijeg vazduha sa jugozapada i tokom srijede i pogotovo četvrtka 08.08. u zapadnim, centralnom pojasu Bosnu te i lokalno u Hercegovini tokom dana i poslijepodneva su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji.

U ostalim danima sedmice, van ova dva navedena, očekujemo uglavnom suho, stabilno. Bit će svakako i vruće, pogotovo u Hercegovini gdje će često dosezati i do oko 35-37°C, pogotovo za naredni vikend odnosno sami kraj sedmice kada i u Bosni očekujemo dodatni porast temperatura zraka te se očekuje vrlo vruće i preko 35°C uz dosta vedrine i sunčanog vremena.

A ono što je sada posebno izgledno, jeste izražen val vrućina koji nas čeka od samog kraja ove sedmice i tokom iduće sedmice, barem do oko 14.-15.08. Očekuju se temperature zraka i do 40°C pa vjerovatno i preko toga. Bit će to svakako vrlo vruć period.

Iako je još ostalo 7 dana do tada, na slici ispod možemo vidjeti izlaz ICON modela po pitanju temperatura zraka za naredni ponedjeljak. Još je malo podaleko za precizniju najavu, ali se može reći da je poprilično izvjesno da nas čekaju vrlo visoke temperature zraka.

Dugoročno gledajući, moguća promjena vremena nazire se od oko polovine augusta te u drugoj polovici. Tada bi uz približavanje mlazne struje moglo doći do spuštanja vlažnijeg, nestabilnijeg pa i svježijeg vazduha što bi potencijalno moglo donijeti pad temperatura zraka i padavine. Ali o tom potom, dugoročni izgledi su svakako manje pouzdani i skloni većim izmjenama.

To data svjedočit ćemo valu vrućina i nažalost većinski nastavku perioda suše. Za neku konkretniju kišu morat ćemo tako čekati do druge polovice augusta.

A u susret novom valu vrućina i s obzirom da je august te da su česti valovi vrućina, vrijedi se podsjetiti i nekih dosadašnjih rekorda za ovaj mjesec. Vidjet ćemo hoće li neki od rekorda biti oboreni iduće sedmice..

Pripremio: Haris Babić, meteorolog

2 thoughts on “Do polovine augusta bez veće promjene. Novi izražen val vrućina u najavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *