Izražene vrućine se nastavljaju. Promjena se nazire oko 18.-19.08.

Sedmica je počela dosta visokim vrijednostima temperatura zraka. Tako je Mostar u ponedjeljak mjerio 40.9°C, Doboj Istok – Babići 39.2°C, Sarajevo 38.4°C.

U Zenici je mjereno čak 41.4°C što je blizu rekorda iz 2017. kada je mjereno 41.6°C.

U utorak je Zenica dobacila čak do 42.6°C, čime je oboren rekord itekako iz 2017.

Sarajevu je falilo samo 0.5°C do rekorda iz 1946.

I narednih dana nastavlja se dosta vruće i vrlo vruće vrijeme, tako da je moguće i da taj rekord bude oboren i to već u srijedu su povećani izgledi za to.

U danima koji slijede čeka nas barem djelomično sunčano vrijeme, većinom suho, što će u mnogim krajevima produžavati sušu. Ponegdje će uz razvoj oblaka tu i tamo biti i lokalnih pljuskova i moguće grmljavine.

Po svemu sudeći nazire se promjena vremena pod uticajem ciklone tj.niskog polja pritiska u prizemnom sloju atmosfere na samom početku iduće sedmice. Pri tome bi i po visini u atmosferi došlo do pada geopotencijala što će atmosferu dodatno učiniti nestabilnijom. Došlo bi do pada temperature zraka, osvježenja, a uz priliv vlažnijeg vazduha očekujemo i kišu i pljuskove. To možemo vidjeti kao signal i na donjem grafiku za Doboj u vidu spuštanja temperature zraka na 850hPa ( gornji ansambl linija ) i porast mogućnosti za kišu ( donji ansambl linija ). Iako bi nakon toga uslijedilo zatopljenje, a vidjet ćemo i u kojoj mjeri, nadamo se da će koliko toliko ova promjena ublažiti sušu a svakako i osvježiti ovu uzavrelu zračnu masu.

One thought on “Izražene vrućine se nastavljaju. Promjena se nazire oko 18.-19.08.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *