Meteorološki kontrasti iz Sarajeva

Prvi dan ove sedmice, ponedjeljak 12.06., je u Sarajevu podjsećao na jesenji tip vremena uz nadošlu Miljacku.

Slika: Sarajevo jučer sa tornja FACE TV, zgrada Bosmal

Maksimalna dnevna temperatura zraka iznosila je 17,7°C, što je dosta niže od srednje maksimalne temperature za ovaj mjesec za Sarajevo. Naime prosječna maksimalna temepratura za Sarajevo za ovaj mjesec iznosi 23,1°C gledajući razdoblje 1961.-1990. a za razdoblje 1991.-2020. prosjek je još viši, što svakako govori o ispodprosječnom jučerašnjem temperaturnom ambijentu za Sarajevo.

Tokom dana je padala i lagana kiša uz nataložena 3 mm od 08h do 20h.

Utorak i srijeda će davati ljetu koliko-toliko primjerenije obilježje vremena sa maksimalnim temperaturama i do oko 22-23°C. Srijeda već može davati poslijepodne grmljavinske pljuskove. Potom četvrtak i petak donose ponovo jesenji i svježiji tip vremena uz dosta kišovito vrijeme. Razlika je što bi pri djelovanju ciklone i vlage iz Sredozemlja, atmosfera ne bi imala povećane nestabilne faktore, odnosno ne bi imali nastanak olujnih oblaka i grmljavinskih procesa, ali obilježje bi svakako davalo kišovito vrijeme poput kiše koja kontinuirano pada umjerenim i pojačanim intenzitetom i natapa. Pri tome se očekuje i nadolazak vodotoka! Maksimalne temperature vazduha bi se penjale tek do oko 15°C.

Vikend donosi nešto toplije vrijeme i dijelom smirivanje vremena i manje padavina, a pogotovo toplije moglo bi biti tokom iduće sedmice uz ljetne primjerenije vrijednosti temperaturama odnosno moguće i preko 25°C. Tako bi nakon jesenjeg tipa uplovili u ljeto. Mix nekoliko tipova vremena u ovih 10-ak dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *