Sinoćnje olujno nevrijeme u Sloveniji i Hrvatskom Zagorju. U Mariboru olujni udar vjetra od 67km/h!!!

U Sloveniji i dijelu Hrvatske je srijedu navečer obilježilo jako olujno grmljavinsko nevrijeme. Najprije su jučer jači grmljavinski razvoji nastali u Austriji što nam potvrđuje i satelitska slika u srijedu predvečer. I u Austriji je tako zabilježeno nevrijeme, odakle dolaze i slike leda većeg promjera.

Slika: Grmljavinsko nevrijeme iznad Ptuja ( Sandri Kelc – MeteoInfo Slovenija)

Nakon toga sinoć se olujni oblačni sistem nastavio na sjeveroistoku i istoku Slovenije te završio u Hrvatskoj u Zagorju.

Nevrijeme je obilježilo izraženo sijevanje i munje koje su parale nebom a došlo je i lokalno do nestanaka struje. Isto tako u Sloveniji je puhao i jak i olujni vjetar što nam govori i podatak ARSO meteorološke stanice iz Maribora sa zabilježenim udarom od 67 km/h!!!

Kako tvrdi Neurje.si, u Sloveniji su od nevremena između ostalog posebno pogođena područja Celja, Šentjura, Rogaške Slatine.

Nakon sinoćnjeg nevremena u Mariboru su primjetna i odlomljena stabla.

Na sjeverozapadu Hrvatske je sinoć također zapuhao izraženo jak vjetar pa je tako u Zagorju u Krapini zabilježen olujni udar vjetar od čak oko 70-ak km/h!!!

Vrući ljetni dani i visoke dnevne temperature upravo doprinose povećanim vrijednostima CAPE parametra kumulativne potencijalne konvektivne energije što u nestabilnim uslovima atmosfere sa povećanim uzlaznim strujanjima uzrokuje nažalost olujne oblačne superćelije sa lokalno izraženim odrazom na radarskoj slici što rezultira olujnim nevremenom sa jakim vjetrom, ledom i većim količinama kiše. Upravo sinoćnji radarski prikaz je donosio vrijednosti preko 50dBz za područje Slovenije. To govori upravo o karakteru snažnog razvoja oblačne ćelije.

Slika: Maribor ( MeteoInfo Slovenija )

Slika: Radarska slika sinoć ( DHMZ )

Slika: Austrija – regija Koruška ( Foto: Matthias Kohlweiss )

Slika: Satelitska slika srijeda predvečer ( Sat24)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *