Dolazi promjena vremena. Ciklona i osvježenje!

Pred nama je promjena vremena i završetak velikog toplinskog vala‼

Naime krak visinske ciklone, sa centrom nad sjeverozapadnom Evropom odnosno Sjevernim morem, bi se tokom dana trebao premjestiti na područje zapadnog Sredozemlja što će tamo rezultirati padom geopotencijala po visini i nastankom ciklone u prizemnom sloju atmosfere. Tako se očekuje da noćas i do ponedjeljka ujutro se razvije duboka ciklona, a to je upravo područje dosta niskog atmosferskog pritiska nad Đenovskim zaljevom.

Slika 1: Prognozirani atmosferski pritisak i vjetar na 10m u ponedjeljak 28.08. ujutro

Koliko je duboka ciklona svjedoči i prva karta ispod koja prikazuje prognozirani atmosferski pritisak i vjetar sutra ujutro. Zapazite samo vrijednost pritiska u blizini Italije, tj. oko Đenovskog zaljeva se predviđa ispod 990hPa, što je riječ o zbilja dubokoj cikloni.

Navedena ciklona odnosno zračni vrtlog će povući nadiranje hladnijeg zraka ka našim krajevima iz područja centralne i zapadne Evrope te uz konačno otpuhivanje trenutno vrućeg zraka nad našim krajevima.  

Pritom, noćas i sutra se već u dijelovima Italije i uz Alpe očekuju i značajnije obilnije količine padavina, a moguće su i jače oluje u dijelovima Italije.

Zatim sutra tokom dana, pogotovo  poslijepodne i navečer pljuskovi i grmljavina se očekuju i u dijelovima Slovenije i Hrvatske te uz Jadran pri čemu ističem upozorenje jer su također tamo mogući lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi i nevrijeme, što može donijeti porast bujičnih vodotoka‼!

U BiH za to vrijeme ponedjeljak donosi još stabilno vrijeme i barem djelomično sunčano vrijeme te i dalje dosta toplo. Maksimalne dnevne između 23 u planinama pa do oko 40 koliko za primjer može biti na sjeveroistoku zemlje u vrlo vrućoj Semberiji. Potom predvečer, navečer i u noći na utorak slijedi jače povećanje oblačnosti ponajprije u zapadnim krajevima. Tako se očekuje da kiša, pljuskovi i grmljavina najprije zahvate i pojave se u zapadnim, sjeverozapadnim i južnim krajevima a u noći na utorak i do jutra utorka se premjeste i preko drugih krajeva do istoka zemlje. Pritom, teško je predvidjeti koliko se gdje količinski tačno očekuje padavina. Svakako valja naglasiti da su izgledni i lokalno izraženiji intervali kiše, prvenstveno ponajviše u ovim južnim, zapadnim i dijelu centralnih krajeva.

Isto tako, sutra i u utorak očekivat je i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, na udare i jak, pogotovo u zapadnoj Bosni, Dalmaciji i dijelovima srednjeg pa i sjevernog Jadrana.

Nakon prolaska kišne zone sa ponedjeljka na utorak, vrijeme tokom dana u utorak donosi ponovo i barem djelomično sunčano vrijeme u Bosni, te svježije u odnosu na ponedjeljak za oko 5-10°C. Najtoplije će se još tokom utorka zadržati na sjeveru sjeveroistoku Bosne gdje se očekuje između 25 i 30-ak stepeni Celzija. Međutim i to je svježije za oko 5-10°C  u odnosu na tamo sutrašnji vrlo vrući ponedjeljak.

Najoblačnije i najnestabilnije tokom utorka se očekuje u zapadnijim, jugozapadnim i južnim krajevima BiH gdje su najizgledniji pljuskovi te i grmljavina, u drugim krajevima više suhog vremena a tokom srijede i četvrtka pljuskovi su izgledniji i u drugim krajevima zemlje. Pritom oni svakako lokalno mogu biti i izraženiji, dakle negdje veće a negdje manje količine tj. očekuje se nejednaka raspodjela količina‼

Glavna okosnica promjene jest svakako osvježenje i pad temperatura zraka i otpuhivanje ovih velikih vrućina. U prilog tome govori i donja karta očekivanih temperatura zraka  tokom srijede, što je svakako ugodniji režim temperatura nakon vrućina.

Slika 2: Temperature zraka tokom srijede ( ICON model)

Nestabilno bi se zadržalo do petka a potom su izgledi da bi bilo ponovo stabilnije i toplije do kraja  sedmice, ali  najbitnije bez povratka velikih vrućina. Klimatološka jesen uostalom stiže, bliži se kraj ljeta, tako da nam slijedi drugi režim. Moguće da će trenutno ovi dani biti i najtopliji dani u ovoj godini.

Na trećoj slici možete vidjeti ukupnu prognoziranu sumu do petka, pri čemu napomena da su odstupanja moguća zbog konvektivnog lokalno izraženijeg pljuskovitog tipa padavina.

Slika 3: Prognozirana akumulacija padavina do petka ( ECMWF Hi-Res model )

Šire gledano, dosta kišovito narednih 48 sati se očekuje u dijelovima Italije i uz Alpe sa mogućih preko 150 mm ili litara / m2 kiše‼!

Za kraj detaljne analize, jedna zanimljivost. Sa ovom promjenom vremena i zahlađenjem će doći i do spuštanje snježne granice u Alpama do oko 2000m nadmorske visine, što je otprilike visina najviših vrhova Bjelašnice. To nam govori i karta akumulacije snježnih padavina do utorka.

Slika 4: Prognozirana akumulacija snijega do utorka ( ECMWF model )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *