Prvo ciklona iz Jadrana, a potom prvi ozbiljniji toplotni val

U nastavku možete pročitati moju detaljniju meteorološku analizu za narednih 7-10 dana.

Četvrtak donosi dosta oblačan dan sa kišom koje opet neće biti posvuda. Naime našim predjelima će se približiti vlažan zrak u sklopu ciklone koja će se iz Sredozemlja tokom sutrašnjeg dana premjestiti na područje južnog Jadrana. Upravo zbog takvog pozicioniranja ciklone, najviše kiše bi upravo ovaj oblačni sistem donio predjelima uz južni Jadran odnosno i južnim jugoistočnim predjelima do centralnih predjela BiH. Modeli nisu baš usaglašeni po pitanju količina, ali očekivat je da u ovim predjelima lokalno padne najmanje preko 30mm ili litara kiše po kvadratnom metru unutar 24h.

Poznati meteorološki ECMWF model za područje Hercegovine predviđa količine i između 50 i 100mm, iako drugi modeli ne dijele tako velike količine. Sve u svemu, dosta kišovito se očekuje u ovim krajevima te bi to svakako moglo uzrokovati porast vodotoka i manjih rijeka i za svaki slučaj je potrebno provesti neophodne mjere zaštite pročišćavanja vodnih kanala. Inače prema ostatku Bosne očekivane količine padavina su sve manje i to pogotovo najmanje na sjeverozapadu BiH gdje bi moglo ostati uglavnom suho tokom četvrtka te i uz nešto manje oblačnosti s obzirom da bi tu negdje bila granica ove oblačne zone.

Slika: ICON EU model prognozirane 24h količine padavina do petka ujutro

Sutrašnje maksimalne temperature zraka usljed oblačnijeg vremena bi bile i ispod prosječnih, uz najviše temperature i ispod 20°C a najsvježije bi bilo u centralnim predjelima. Tako recimo u Sarajevu maksimalna temperatura bi sutra bila oko 16°C, a prosječna maksimalna za ovaj mjesec za Sarajevo iznosi čak oko 25°C, što nam govori o kakvom negativnom temperaturnom odstupanju se radi.

Tokom petka slijedi slabljenje uticaja ciklonalnog sistema što donosi smanjenje naoblake i slabljenje te prestanak padavina i u ovim predjelima gdje se očekuje najkišovitije tokom četvrtka. Tako tokom petka očekivat je i sunčane intervale i to ponajviše u Krajini. Očekuje se i toplije u odnosu na četvrtak.

Za vikend stabilnije još ponegdje može pasti nešto kiše, a onda od nedjelje daljnja stabilizacija, sunčanije vrijeme, priliv toplog vazduha te skok temperatura zraka. Naime na Atlantiku se očekuje djelovanje ciklone po čijoj prednjoj strani bi se povlačio topliji vazduh po zapadnoj Evropi. Tako bi i ka našim krajevima uslijedio priliv toplijeg vazduha a tome će pogodovati  i odsustvo visinske ciklone nad našim predjelima što će nekoliko dana iduće sedmice donositi vrlo toplo do vruće sa temperaturama do 30°C, moguće svakako i više. O toplom valu svjedoči i karta temperatura na 850hPa za narednu srijedu.

Slika: Prognozirane temperature zraka na 850hPa za narednu srijedu ( ECMWF model )

Po trenutnim meteorološkim izgledima, očekivat je da taj topliji val se zadrži do oko 22.- 23.06 tj. do oko narednog četvrtka-petka. Dakle po svemu sudeći ovo bi bio prvi ozbiljniji topliji val ovog ljeta što će se eto poklopiti sa prvim danima zvaničnog kalendarskog početka ovog ljeta.

Slika: Analiza meteoroloških izgleda za narednih 7-10 dana

Nakon toga, izgledno je nova destabilizacija atmosfere uz moguću pojavu pljuskova te ne tako toplo vrijeme. Svakako da su ovo dugoročnije projekcije, pa valja pričekati da se taj period približi kako bi bilo jasnije uvidjeti razvoj atmosferskih dešavanja.

Analizu pripremio urednik stranice Haris Babić, dipl.ing, meteorolog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *