Stiže osvježenje i fronta. Upozorenje na sutrašnje jače frontalne nestabilnosti i moguća nevremena!

Petak nam donosi završetak ovog dosad prvog ozbiljnijeg toplotnog vala.

Naime ka našim krajevima će sa sjeverozapada uslijediti dolazak hladnog fronta. Bit će to upad i advekcija hladnijeg te i vlažnijeg zraka po istočnom rubu proširenog grebena anticiklone nad zapadnom Evropom. Hladne fronte su svakako burnije od toplih, a sada s obzirom na dosta zagrijanu atmosferu se očekuje da bude svakako dosta izražena te da u sukobu hladnog i prisutnog vrućeg zraka te nestabilnije atmosfere prouzrokuje pojavu izraženih nestabilnosti odnosno frontalne linije pljuskova.

Slika: Dolazak padavinske frontalne linije u petak predvečer – ECMWF model

Tokom petka usljed velike topline i vrućine, očekuju se velike vrijednosti CAPE faktora nestabilnosti što u takvoj nestabilnoj atmosferi uz dolazak fronta može donijeti nastanak jako izraženih olujnih oblačno-grmljavinskih ćelija.

Slika: Upad hladnijeg zraka označeno strelicom – ICON model

Tako se u petak do kraja dana očekuju i lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi te moguće praćeni i ledom odnosno uz povećane šanse za lokalne nepogode. Pri dolasku fronte kasno poslijepodne, predvečer i navečer očekuje se i pojačan na udare jak moguće i do olujni vjetar sjevernih smjerova.

Slika: Prognozirani udari vjetra sutra predvečer ICON model ( Izvor: Neverin )

Inače već u petak poslijepodne očekivat je u Bosni lokalne pljuskove, grmljavinu i nestabilnosti, a glavnina promjene i nestabilnosti bi stigla u drugom dijelu poslijepodneva, dakle prema večeri te navečer i u noći kako bude prolazio nestabilni frontalni sistem sa sjeverozapada prema istoku. Što se tiče BiH, padavine bi se glavninom držale Bosne, Hercegovina bi ostala poprilično suha gdje će se promjena ponajmanje osjetiti.Očekivano najviše kiše i najveća šansa za jače pljuskove i grmljavinsko nevrijeme se očekuje pogotovo i prvenstveno u sjevernim predjelima Bosne a zatim i u dijelovima centralnog pojasa BiH.

Slika: CAPE vrijednosti nestabilnosti – petak poslijepodne – ECMWF model ( Izvor: weather.us)

Stoga svakako preporuka da poduzmete neophodne mjere pročišćavanja vodnih kanala i slično ali i nadležnim službama da preduzmu mjere i izdaju upute stanovništvu na opasne vremenske uslove radi zaštite njihovih površina i dobara.

Dolaskom fronta stiže i značajno osvježenje te i nagli pad temperature zraka. Inače tokom petka temperaturne vrijednosti će na našim dijelovima Balkana ići i do oko 35°C pa i koji stepen iznad 35°C. Dakle vruće i vrlo vruće vrijeme, a potom bi subota donijela 10-15ak stepeni Celzija nižu temperaturu.

Slika: Pad temperatura zraka krajem petka i dosta svježije u subotu ( Izvor: Wetterzentrale)

Subota bi pored svježijeg vremena donijela i još dosta oblačan dan u Bosni uz ponegdje i dalje nešto kiše i pljuskova. Potom nedjelja i ponedjeljak donose ljepše, sunčanije i stabilnije vrijeme uz porast dnevnih temperatura ali ne kao ovih dana. A što se tiče vremena za Bajram. Postoje izgledi da bi moglo tokom utorka doći do naoblačenja uz moguće nešto padavina odnosno uticaj i dolazak ne tako izraženog frontalnog sistema. Po najnovijem izlazu modela to ne bi trebalo imati većeg uticaja na srijedu, ali neka još pričekamo. Pored toga očekivat je i sunčane periode te toplo do vrlo toplo ali naravno ne ovako vruće vrijeme.

Pripremio: Haris Babić, meteorolog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *