Stiže promjena vremena uz izraženije zahlađenje!

Pred nama je ako Bog da konačna promjena vremena 🌧️ 🌡️ ⏬

Moguće prve snježne pahulje u višim dijelovima Vlašića krajem nedjelje 🙂 ❄️❄️❄️

Donosim vam glavne detalje:

✅ Sutra duboka ciklona na sjeveru Evrope i izražena anticiklona nad Atlantikom ( slika 1 )



Po istočnoj periferiji anticiklone bi uslijedilo spuštanje hladnijeg zraka ka centralnim i jugoistočnim krajevima Evrope. U međuvremenu u sutra u dijelovima Skandinavije, jugozapadne Norveške, sjeverne Švedske i Finske stiže lokalni i deblji snježni pokrivač.

✅ Odstupanje temperatura zraka od prosjeka na 850hPa po visini tokom subote ( slika 2 )



Možete primjetiti toplije nijanse nad našim krajevima, što govori o vrlo toploj suboti u našim predjelima sa temperaturama i do oko 30°C na sjeveru Bosne!! Sa druge strane vidi se hladna zračna masa kako zahvata Njemačku i Francusku sa frontalnom zonom.

✅ Temperature zraka tokom nedjelje ( slika 3 )



U nedjelju nam slijedi dolazak fronte sa kišom uz prodor hladnijeg zraka i pad temperatura zraka. Očekuje se promjena vjetra na sjeverne smjerova. Padavine ponajprije u sjevernim krajevima BiH, tokom dana i u drugim predjelima BiH. Navečer postoji mogućnost da u višim planinskim zonama centralne i zapadne Bosne bude i susnježice i snijega. Ovisit će od toga koliko se atmosfera bude ohladila prije kraja padavina.

✅ Nakon nedjelje slijedi nam dosta suh, svjež i prohladan ponedjeljak, pogotovo jutro.

Biće to velika razlika temperatura u odnosu na subotu. 🌡️ ⏬

Nakon toga bi u toku sedmice i u njenom drugom dijelu ponovo moglo biti toplije uz prodor toplije zračne mase. Dosta je teže predvidjeti dalji razvoj situacije.

Sve u svemu od nedjelje pa nadalje nam slijedi promjenljiviji, nestabilniji i do sredine iduće sedmice dosta svježiji tip vremena

Pripremio: Haris Babić

One thought on “Stiže promjena vremena uz izraženije zahlađenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *