Osvrt na prvi klimatološki proljetni mjesec. Najava meteoroloških uslova za idućih 7 dana.

Iza nas je 31 dan prvog proljetnog klimatološkog mjeseca.

Protekao je iznimno topao iznad višegodišnjeg prosjeka.

Za područje meteorološke stanice u Doboj Istoku – Babićima, za period 01.03.-31.03.2024. imali smo pozitivno temperaturno odstupanje, tj. iznadprosječnu toplinu u odnosu na višegodišnji prosjek za Doboj ( podaci RHMZ RS ). Tako prema podacima i mjerenjima sa stanice u Babićima, srednja temperatura zraka za ovaj period je iznosila 11,09°C, što je za možemo reći gotovo 4°C toplije i više u odnosu na prosjek. Samo usporedbe prosječna temperatura zraka na osnovu višegodišnjeg prosjeka za Doboj iznosi 7,1°C.

Grafik klimatološkog pregleda za meteorološku stanicu u Babićima – Doboj Istok

Gledajući s drugu stranu padavine, ovaj mjesec je završio sa količinama padavina nešto iznad prosjeka što odgovara poboljšanju vodnog bilansa. Tako je količina padavina za period 01.03.-31.03.2024. iznosila 79mm ili l/m2, a prosječna količina iz višegodišnjeg prosjeka iznosi 64mm padavina.

Vrijedi kazati da smo 24.03.2024. imali pahulje snijega na meteorološkom mjestu u Babićima usljed zahlađenja, što je kuriozitet kada uzmemo u obzir da prethodni mjesec, koji je bio još posljednji zimski klimatološki mjesec, nismo imali snijega.

Kraj mjeseca je obilježila izražena dnevna toplina, sa temperaturama do oko 28°C, i to 30. i 31.03.2024.

Ono što je očekivati u ovoj prvoj dekadi aprila, barem do Bajrama, 10.04.2024., jesu stabilni dani bez padavina odnosno uz jačanje polja anticiklone tj. visinskog grebena anticiklone. Očekuje se i više sunčanog vremena uz porast temperatura zraka pogotovo tokom vikenda i početkom iduće sedmice kada ćemo ponovo imati iznadprosječnu toplinu sa temperaturama zraka preko 25°C, vrlo moguće i blizu 30°C. Naime vazdušni sistemi u Evropi će biti tako postavljeni, da ćemo nad Atlantikom za vikend imati nestabilnu atmosferu a po prednjoj strani nad Evropom će dolaziti do pritjecanja toplije zračne mase uz djelovanje polja visokog zračnog pritiska i polja anticiklone u dosta krajeva. Tako bi već za vikend imali iznadprosječnu toplinu u dijelovima od Pirineja preko zapadnih do centralnih predjela Evropa a sve toplije će biti i u našim krajevima pogotovo kao što rekoh početkom iduće sedmice.

Promjena zasad u vidu pada temperature je izgledna oko 11.04.2024.

To je zbog toga što bi početkom iduće sedmice došlo do jačanja i produbljivanja anticiklone blizu Pirinejskog poluotoka, što će omogućiti promjenu sinoptičke situacije te približivanje frontalnog sistema od Atlantika preko zapadne Evrope do centralnih krajeva uz prodor svježije zračne mase a to bi se potom moglo i kod nas osjetiti oko idućeg četvrtka, tj. drugog dana Bajrama. Naravno promjene su moguće, al sve u svemu do Bajrama pa i za 1. dan Bajrama svakako dosta suho i iznadprosječno toplo.

Ispod su grafici koji govore o stabilnom i iznadprosječnom toplom vremenu koje nam slijedi.

ECMWF model: Prognostička karta visine geopotencijala od 500mb i pritisak na nivou mora ( MSLP ) za ponedjeljak 08.04.2024. ( Izvor: tropicalditbits.com)

ECMWF model: Prognozirano odstupanje temperatura na 2m od prosjeka tokom ponedjeljka 08.04.2024., vidljiva značajna iznadprosječna anomalija temperatura zraka nad većim dijelom Evrope ( Tropicalditbits.com)

ICON EU model: Prognozirane temperature zraka na 2m krajem vikenda ( Izvor: Neverin. hr )

Pripremio: Haris Babić, meteorolog

One thought on “Osvrt na prvi klimatološki proljetni mjesec. Najava meteoroloških uslova za idućih 7 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *